google-site-verification=jFDbZ4ruzOvvqJby1LcnAXSTcZtDkjDoejPD0-FcsZs
top of page

בהשתתפות מרכז שמגר:
פורסם דו"ח בין לאומי מדעי ראשון מסוגו בנושא בינה מלאכותית המיועד לקובעי מדיניות

בהשתתפות מרכז שמגר:
פורסם דו"ח בין לאומי מדעי ראשון מסוגו בנושא בינה מלאכותית המיועד לקובעי מדיניות

לאחרונה פורסם דו"ח מדעי בינלאומי ראשון מסוגו, שמטרתו הנגשת תחום הבינה המלאכותית לקובעי מדיניות בעולם. הדו"ח משקף שיתוף פעולה בין לאומי ראשון מסוגו מ – 30 מדינות שונות, תוך שמירה על אי תלות מדעית. מרכז שמגר למשפט דיגיטלי וחדשנות, בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב נבחר להיות חלק מגופי החברה האזרחית שהועבר אליהם הדו"ח להערות מוקדמות.

אחד האתגרים הקבועים בתחום המדיניות הציבורית והטכנולוגיה הוא יצירת תשתית עובדתית בהירה המאפשרת לבחון מהם היתרונות והסיכונים בטכנולוגיה, ולבחון את כלי המדיניות הנדרשים. אתגר זה משמעותי במיוחד בתחום הבינה המלאכותית לנוכח קצב ההתקדמות המדעית המהיר מאוד, מצד אחד, והחששות מפני סיכונים מצד שני.

הדו"ח הבין לאומי בנושא אתגרי הבטיחות של בינה מלאכותית "כללית" נכתב במטרה לגשר על הפערים שבין התעשייה וחוקרי הבינה המלאכותית לבין קובעי המדיניות. הדו"ח סוקר את מונחי הבסיס בתחום הבינה המלאכותית, פורט את הסיכונים האפשריים בכל שלב החל מהפיתוח ועד לשימוש בבינה המלאכותית על ידי משתמשי הקצה ובכך מרכז את הידע הנחוץ לקובעי המדיניות בצורה נגישה ונהירה. הדו"ח נכתב על ידי צוות מומחים עצמאי, ומטרתו להציב תשתית מדעית מקצועית ביחס לשלוש שאלות חשובות לקובעי המדיניות: מה בינה מלאכותית "כללית" (general purpose AI) מסוגלת לעשות, מה הסיכונים הכרוכים בבינה מלאכותית מסוג זה, ואילו טכניקות ישנן להתמודדות עם סיכונים אלה.

מטעם מרכז שמגר ליווה את התהליך עו"ד עמית אשכנזי, עמית מחקר בכיר במרכז. "הדו"ח עוזר בקיצור התהליך לגיבוש מדיניות בתחום הבינה המלאכותית, מסביר עו"ד אשכנזי, "על ידי כך שהוא מנגיש ומסכם את הידע הדרוש בצורה בהירה וחוסך את עבודת התחקיר המקדימה לגיבוש המדיניות שלוקחת זמן רב. הדבר משמעותי מאוד לצמצום הפער שבין המדיניות לטכנולוגיה בפועל. בנוסף, התהליך השיתופי מסייע לגבש תשתית מקצועית מקובלת, בעידן הפייק ניוז והפוליטיזציה של המדע, ישנה חשיבות רבה לגיבוש תפיסות מקובלות, שעברו בקרה רחבה, הנגשת העובדות והנתונים כך שקובעי מדיניות רבים ככל הניתן מסביב לעולם יוכלו להגיע למכנה משותף אחד עליו יוכלו להסכים בייחוד בתחום חדש כמו הבינה המלאכותית."

עו"ד אשכנזי מדגיש: "החשיבות של הדו"ח היא בכך שהוא מאפשר לקובעי ומובילי מדיניות לוודא שהם נשענים על תיאור מדויק של המדע. הדו"ח מאפשר להם להתמקד בשאלות הערכיות והרגולטוריות של קביעת מדיניות, על בסיס מידע מדויק. כמו כן, הדו"ח מדגים את החשיבות של הממשקים בין עולם המדע לעולם המדיניות."

עו"ד עמית אשכנזי הוא מומחה בתחומי מדיניות משפט וטכנולוגיה, החוקר ומלמד את התחום, ומייעץ לגופים ציבורים ופרטיים. . עד 2022 כיהן עו"ד אשכנזי כראש המחלקה המשפטית במערך הסייבר הלאומי, ולפני כן ראש המחלקה המשפטית של הרשות להגנת הפרטיות. הוא חבר ועדת המומחים החיצונית של ה- OECD למשילות בינה מלאכותית וועדת המומחים החיצונית לטכנולוגיות מגנות פרטיות.

פרופ' ניבה אלקין קורן, ראשת מרכז שמגר למשפט דיגיטלי וחדשנות בפקולטה למשפטים אוניברסיטת תל-אביב, מסבירה: " בינה מלאכותית היא טכנולוגיה משבשת, אשר צפויה לשנות את כללי המשחק השוקיים, החברתיים והפוליטיים. מעצבי מדיניות זקוקים לתשתית מדעית איתנה על מנת להבטיח שההתפתחות הטכנולוגית וההזדמנויות שהיא מייצרת, לא שרתו אינטרסים צרים, אלא יקדמו את האינטרס הציבורי הכולל. מרכז שמגר חרט על דגלו לעצב מחדש את המדיניות המשפטית נוכח האתגר של חדשנות טכנולוגית מואצת, על להתמודד עם ההשלכות החברתיות, התרבותיות, הכלכליות והפוליטיות של הטכנולוגיה בחברה דמוקרטית. הדו"ח הבין לאומי לבטיחות בבינה המלאכותית הוא דו"ח ייחודי וראשון מסוגו המגשר בין קובעי המדיניות לתעשייה והחוקרים בתחום הבינה המלאכותית. הדו"ח מדגים את חשיבותו של בסיס מדעי איתן לצורך קבלת החלטות מדיניות בתחום זה. אני שמחה ונרגשת שעו"ד אשכנזי, ממרכז שמגר, נבחר לייעץ לדו"ח ולהיות בחזית עיצוב מדיניות העתיד בתחום הבינה המלאכותית."

לינק לדוח המלא: https://assets.publishing.service.gov.uk/media/679a0c48a77d250007d313ee/International_AI_Safety_Report_2025_accessible_f.pdf

bottom of page